Nakama

Rabu, 28 Disember 2016

Novel : I Love You, Vampire! 58


“Tentulah sayang,” jawab Airil. “Orang kata, tak kenal maka tak cinta. Bila dah kenal tomboy ni, makin sayang adalah.” Airil tersenyum segaris. Pemuda itu mengusap lembut pipi Danny. Pipinya basah dek air mata yang berlinangan.

“Cinta?”

Airil tersenyum. “Cinta.”

“Tipu.” Balas Danny. Gadis tomboi itu bingkas bangun dari duduknya. Dia tidak percaya apa yang diungkapkan oleh Airil. Kalau itu benar, mungkin hati Danny sendiri tak tertanggung kerana cinta pada pemuda itu. Namun, Airil cintakan Dania dan bukan dirinya.

Jika wajahnya sama dengan Dania, sebaiknya dia tidak tidur di siang hari. Danny bimbang dia kecewa. Lagipun, dia hanya palsu, kewujudannya direka dan dia ada tempoh tamat. Cuma, dirinya sendiri tidak tahu bila akan berakhir.

“Memang betul, saya cintakan Dania. Tapi, itu suatu masa dulu. Sekarang ni saya jumpa awak, bukan dia. Jadi, saya pernah cintakan Dania, Danny. Walaupun malu nak mengaku, saya cintakan awak.”

“Tapi, tak mungkin…” Mtaa Danny membuntang luas. Bibirnya berketar, menahan rasa gembira di dalam hati. Perasaannya kala itu seperi anak sungai yang mengalir ke laut seolah-olah tidak akan habis. Hatinya yang membengkak pilu seolah boleh dipulihkan dengan kata yang terungkap. Namun, sebahagian hatinya bagai memakan diri. Dia bimbang terluka.

“Biar saya habis cakap.” Ujar Airil tegas. “Saya tak suka awak pada mulanya. Tapi, sebab salah saya sendiri kita kahwin. Sepanjang perkahinan kita, saya suka tengok watak awak yang tenang dan bersahaja. Jujur saya cakap, kadang-kadang saya tengok awak macam lelaki pun ada sebab awak cool sangat. Mulut awak pun bukan main celupar, apa lagi ya?” 

Airil mengerutkan dahi, berfikir mengenai Danny. “Awak terlalu jujur, cepat naik darah, kalau awak tak suka orang tu, awak zahirkan depan-depan je. Tambahan pula, kalau awak marah, muka awak merah. Kalau malu pun merah. Saya rasa itu yang membuatkan awak menarik dan comel. Tu bukan yang membuatkan saya jatuh cinta kepada awak. Ada sebab lain, tapi saya simpan rahsia ni dulu. Bila semua ni selesai, saya janji akan beritahu awak.”

Airil memandang raut wajah Danny. Dia terkesima. Angin malam yang sepoi-sepoi bahasa bertiup perlahan. Cahaya bulan membiasi mereka di dalam kegelapan malam. Melalui cahaya itu, Airil dapat melihat sebuah senyuman terhias di wajah Danny. Kedengaran sayup di telinganya suara Danny yang dibawa angin, “Saya pegang janji awak.”

Mereka berdua beriringan masuk ke dalam istana. Sepanajng perjalanan, Airil memegang tangan Danny, erat. Seakan-akan bimbang Danny akan hilang dalam sekelip mata, bak kaca yang pecah berderai apabila jatuh ke bumi.





Jam menunjukkan pukul 1 pagi ketika Dania terjaga daripada tidurnya. Air mata mengalir di pipinya. Ya, dia mendengar dan melihat apa yang berlaku antara Airil dan Danny.

Perlahan-lahan, dia bangkit dari katil dan melihat pantulannya di dalam cermin. Kelihatan seorang gadis 12 tahun memandangnya kembali. Dania melihat cermin itu dengan wajah yang sugul. Air mata di tubir mata dilap dengan lengan baju tidurnya yang bearna putih.

“Aku terlambat…10 tahun dah mengubah segalanya.”

Dia terduduk di atas lantai. Wajahnya disembamkan ke lutut. Rasa kesal menghantui diri. Dia teresak sendiri.

Marina terdengar esakan anak saudaranya ketika lalu di koridor. Dia menguak daun pintu bilik Dania. Wanita itu menghela nafas berat apabila mendengar tangis Dania. Berulang kali gadis itu mengulang, “Aku terlambat…” dan “10 tahun.”. Hatinya bagaikan ditarik oleh besi kemudian dirobek-robek sehingga nampak isinya.

Marina teringat dirinya menangis di masa silam kehilangan orang-orang tersayang. Betapa sunyi dirinya kelihatan. Bagaikan separuh mati apabila mengenangkan dia tidak dapat mati apabila dia cuba membunuh dirinya sendiri dengan pelbagai cara.

Dia menemui jalan buntu. Terasa masa depannya kelam.

Kini, dia berasa menyesal. Namun masa tidak boleh berputar kembali. Ia bergerak ke hadapan, kekal begitu.

“Maaf.” Bisik Maria Marina dari kejauhan.

Dia masuk ke dalam bilik itu dan menghampiri anak saudaranya. Perasaan benci cuba diketepikan. Dendam cuba dilupakan.

Tangannya memeluk erat gadis itu. Gadis yang telah dia rosakkan masa hadapannya.

“Dah…jangan nangis…” pujuknya.




Hari ketiga misi mereka bermula, Airil dan Danny masih lagi berada di dalam perpustakaan. Banyak buku di atas meja.

Danny mengeluh apabila kelihatan banyak artikel beberapa tahun dahulu tentang kematian misteri. Matanya terpandang sebuah peta yang dilekatkan di buku tersebut. Dia menarik peta itu.

“Apa tu?” Soal Airil apabila dia mendengar Danny batuk.

“Hmm…” Gadis itu membuka peta itu. “Nampak lama…tapi ni peta Bandar Lista yang lama. Multitumn dah rekod ni untuk tempoh yang lama…”

“Tragedi banjir darah tu di Bandar Qravier, kan?” Airil bertanya apabila melihat sesuatu di barat peta. Sekilas, dia melihat Danny mengangguk.

“Ni, Qravier…” Airil menghalakan jari telunjuknya di peta itu. Peta yang mulanya dipegang Danny diletakkan di atas meja.

Mata mereka berdua memerhatikan jalan ke Qravier. “Ni….dekat dengan rumah anak yatim Dania dulu. Tapi, rumah anak yatim ni dah ditutup. Seingat saya…kawasan ni hutan….”

“Ini bandar yang hilang, Danny.” Jawab Airil. “Multitumn dikenali kerana beberapa buah bandar yang hilang dalam peta. Sejarah pun mencatatkan tu. Tapi, yang beri impak pada negara ni, Qravier. Dulu, Qravier salah satu penyumbang kepada kemajuan negara ni sebab ramai saintis datang ke sini untuk mencipta teknologi baru. Lagipun, ia dikenali sebagain bandar buku. Banyak buku di sini.”

“Oh,” Danny mengangguk. Airil berpengetahuan tentang Qravier. Mesti dari buku-buku yang dibacanya. “Sayangnya bandar ni diabaikan begitu sahaja sebab tragedi tu.”

“OOTPS di sini, kan? Isabella kata itu ibu pejabat vampire hunter dan vampire killer. Kalau kita pergi ke Qravier, tentu kita dapat jumpa klu sedikit sebanyak. Lagipun, mungkin kita akan jumpa Maria Thoughts? Ada harapan kan?”

Airil diam sejenak. Berkira-kira adakah perlu untuk ke Qravier. Mungkin ada bahaya yang mengundang. Apabila berfikir tentang masa depan Cursed Vampires, hatinya nekad menyahut cabaran itu.

“Baik…kita akan ke Qravier. Bersiap dalam masa dua hari. Sebelum kita pergi, pastikan yang kita bersedia secukupnya. Mana tahu, ada bahaya yang menanti. Air yang tenang jangan disangka ada buaya.” Putus Airil, kembali memerhati peta lama itu.


“Aye aye, captain!” Danny menjawab dengan bertenaga.



____________________________________________________


Assalamualaikum, I'm back! 

Firstly, saya minta maaf kerana semua menunggu cerita ni dalam masa yang lama. Sebagaimana yang semua tahu, saya memang baru (habis lama dah) SPM. Saya dalam proses rehat sementara menunggu result. Doakan saya straight A, ya. Amiin. Saya cuba tenangkan minda sebab mana orang yang tak stres dengan periksa, kan? Semua ada dalam dunia ni. Study je pun tak boleh, enjoy jugak. 

Lagipun, masa saya sekolah dulu, banyak gila kelas tambahan, rasa nak give up tu ada. Sampaikan tiga kali dlm masa tu (tahun ni - 2016) saya rasa macam nk give up sekolah. Takde feel nak gi sekolah sbb byk sgt kerja, tambah dgn tekanan dari pihak atasan. Sampaikan dlm hati sendiri pinta kalau boleh sehari je saya nak rehat, tak nak buat kerja, tak nak study. Saya nak kosong je. Lagipun, saya tgh brlawan dgn rasa rindu nak tulis cerita masa tu. Rasa kepala mcm nk pecah. Tapi, alhamdulillah hidup lagi. Nasib saya tak give up. Terima kasih dan bersyukur sgt sbb orang trsayang ada kt sisi, tk putus2 ucap jangan give up walaupun saya rasa nak nangis dan meraung sbb memang rasa stres gila. Kelas tambahan masa hari cuti, sampai petang - nak meraung pun ada. Tapi, tu semua akan dikenangkan, tulah pengorbananan. Terima kasih cikgu, sedia meluangkan masa ajar kami dgn bersungguh2. Pengorbanan tu tak ternilai untuk tengok anak murid berjaya.

Sekarang saya rasa saya dah cukup rehat, writer block pun tak ada. Insha Allah cerita ni boleh disambung. 

Secondly, apabila saya post chapter, tolong...saya minta tolong...jgn komen "Sambung lagi..." mcm tu je. Bukan macam tu, saya bersyukur awak semua sentiasa baca dan sokong ILYV dan novel saya. Terima kasih sgt2. Cuma apabila awak komen "sambung lagi..." bila saya baca komen tu macam takde feel sebab saya nak tahu chapter tu teruk ke, ok ke , sederhana ke, bad ke.

Bila seorang penulis menulis karyanya, tak kira apa2. Satu komen yg menggambarkan ttg apa yg ditulis sebenarnya dpt mmbahagiakan dia sbb dia tahu pembaca yg komen ttg karyanya tu sudut pandangan dia, dia dpt rasa feelings like happy, sad atau dia boleh cuba untuk baiki kelemahan dia. Dia dpt rasa diri dia dihargai. Tapi, jgnlah komen yg hodoh2, yg dapat buatkan seseorang give up. Itu saja nak sakitkan hati namanya.

Kalau awak tak pandai komen, awak boleh start kata, ex:

"Ok, karakter ni kelakar...lagi-lagi masa dia jatuh tergelincir kulit pisang..."

"Oh, babak tu sedih sbb...si A tu cakap mcm tu kat si B blax3....pastu ayat awak guna tu trlalu gramatis...."

"Saya tak suka la dia tu sbb....ah...dia tu mengada...."

"Awak salah eja kat sini...."

"Saya rasa plot ni terlalu cepat la sbb...."

"Terima kasih sbb update chapter. Saya akan sentiasa menunggu update awk. Karakter ni sgt beri kesan pada saya...."

Ni cuma CONTOH. Diulangi CONTOH. 

Setiap org ada stail trsendiri untuk melihat penulisan dari sudut berbeza.

Saya minta maaf kalau ada yg terasa baca coretan saya. Saya minta maaf sgt2. Jgn ambil ke hati, kita sama2 perbaiki kelemahan kita. Awak baiki kelemahan saya, saya mungkin boleh baiki sudut pemikiran awak atau habit. Tapi, saya tak pasti ttg hal ni. Yg penting, kita sama2 berusaha.

Thirdly, terima kasih atas yg memahami keadaan saya. Terima kasih yang sudi baca coretan pendek saya. Saya minta maaf atas kesilapan saya sendiri.

Saya harap awak semua akan enjoy baca.

Minta maaf dan terima kasih sekali lagi.


PS:
 Chapter kali ni terlalu jiwang. Selamat kembali ke tahun 2017 bagi yang bersekolah. buat yang terbaik untuk masa depan. Bagi yang tak, tanamkan diri dgn azam baru dan cuba perbaiki diri. Sama2 kita berusaha!

-Coklat Libra

















Khamis, 29 September 2016

Jurnal: Memori Seorang Pelajar 2

Assalamualaikum wbt,

Pd hari merentas desa aku dpt no. 24 tapi tak dpt sijil.
Diikuti dgn TOV dan OTI 1 ranking aku dlm kelas no. 4 dlm tingkatan no. 8. TOV 5A, OTI pula 6A out of 11.  Kemudian, trial is so shocking cause I got 5A- out of 11 subjects even if I nearly got 7A but cause of Arabic and syariah were B+ I nearly wanted to cry.

I didn't care bout ranks,A are the matters for me. However, when the result got out, I could not wanting to check yet I checked on it.

Totally shocked!

I was thrown out from top ten ranking to top 30. In class I was 8th, in the grade I was 26th. Students from other classes had been catching up with me.

It made me felt bitter and sometimes stress get over me but once in a blue moon I got lackadaisical blue feels.


Ah...it just a result. Nothing more nothing less.

But that unworthy thing that made me felt suffocated was it an myself my future is just too precious to be thrown away.

I want to do something to contribute for Muslims and others.


Yet, truly I am having this kind of hangover.

About 40 more days.... yet I 'm here unachieve, still crying wanting to go back yet couldn't

The year is going to an end. Later, I will not have a place in school cause I am just a remnant of the school. I will miss it sure.

Ah, studying is sweet. Now that I knew how am I going to let school go?

It felt like yesterday I just 13. Now, I am still 16 ....who would have thought I needed to celebrate my birthday near to spm.

From,
-81149-

The girl who regard she is not 17 yet cause her birthday still don't come.


Countdown to SPM

Pray me get 11 straight As everyone.

I Love You Vampire can wait cause my future is  important.

However thanks for reading ILYV and supporting it.Please continue to support me in the future too.

I love you all.
.


From,

Girl that love roses.




Lackadaisical yet lonely
Walking alone
Yet fill with lot of thoughts 
Humans are not alone
Allah is always with them
Get strong my heart
You can always do it
Dear self 
Do the best
And Allah will do the rest

Picture is mine.

Rabu, 30 Mac 2016

Novel : I Love You, Vampire! 57


“Hey, Airil…” Danny bersuara perlahan. Airil memalingkan wajahnya ke arah Danny.

Rambutnya yang hitam keperangan kelihatan tidak terurus akibat selalu memikirkan hal yang berkait dengan Cursed Vampire.

Airil dan Danny berada di kawasan taman istana Voltra. Kegelapan malam menemani mereka berdua yang sedang melihat bulan di langit.

Sejurus sahaja sampai ke istana dari Exile Land, Airil bertanya di mana Voltra namun Voltra masih lagi menguruskan hal-hal di luar istana. Isabella pula hilang entah ke mana kali ini. Lantas, Danny mencadangkan kepada Airil untuk berehat sebelum memulakan misi mereka esok hari.

Airil bersetuju dengan cadangan Danny untuk berehat. Sebaik sahaja selepas makan malam, Airil membuntuti langkah Danny ke taman istana.

“Ya?”

“Boleh aku pegang tangan kau?” soal Danny.

Mereka berdua duduk di bangku yang sama, namun jarak mereka sedikit jauh dari satu sama lain. Airil tersenyum segaris, dia mendekatkan dirinya ke arah Danny. Danny dapat merasai kesejukan tangan Airil apabila dirasakan jari jemarinya digenggam erat oleh putera vampire itu.

Pipi Danny memerah sedikit. Namun, dia berasa senang dengan ketenangan itu. “Tangan Airil rasa sejuk…” ulas Danny pendek.

Airil ketawa kecil. “Memanglah. Namanya vampire, sejuklah, Danny.”

Danny tersenyum simpul. “Ya tak ya juga kan…haha.”

“Tangan Danny rasa panas.” balas Airil. “Hangatlah.”

“Ya ke?” Danny  mengangkat kening, sedikit ragu dengan kenyataan Airil. Airil mengangguk, namun dia pasti Danny dapat melihat anggukkannya dari ekor mata gadi itu.
“Kalau masa tu kita tak jumpa macam mana?” Airil menyoal Danny. Danny bertentang mata dengan Airil.

“Kalau kita tak jumpa belum tentu Airil tahu di mana Dania dan perihal sebenar dunia vampire. Oh, juga…pasal Jeffry dan Emmilia.” jawab Danny. Pahit lidahnya untuk membicarakan soal Dania namun dia cuba berfikir secara rasional.

“Belum tentu juga Airil yang dingin dapat jadi baik macam ni semula…” gumam Airil lembut.

Danny diam.

Airil tersenyum ke arah Danny. “Tu pun terima kasih sebab cik Danny yang keras kepala dengan kedegilan berganda.”

Danny tersengih. “Puan Dannylah.” sampuk Danny.

Airil menjelirkan lidahnya ke arah Danny. “Tak sesuai langsung!”

Danny menjengilkan matanya, dia menampar bahu Airil dengan lembut. “Apalah kau ni, blood sucker!”

“Kau pun sama, mulut laser, troublemaker!” Airil tidak mahu mengalah dengan Danny, lantas dia juga turut sama menyambung perang mulut itu untuk mengusik Danny.

Danny tergelak. Terbayang di matanya, perangai lamanya terhadap Airil.

“Masa boleh ubah seseorang kan, Airil?”

Soalan Danny mematikan tawa Airil yang masih bersisa. Pemuda itu kelu tanpa sebarang balasan.
“Ya.”
Airil masih teringat tentang perubahan sikap Jeffry sebaik sahaja klon Emmilia meninggal. Airil juga teringat mengenai janjinya bersama Dania serta janjinya dengan Tuan Voltra. Airil juga hairan mengapa dia boleh berubah dingin sehinggalah dia bertemu Danny.

Ya, semua itu berlaku dalam jangka masa yang begitu panjang. Seseorang boleh berubah kerana sesuatu yang besar dalam hidupnya. Airil tidak menafikannya, dia juga tidak mempertikaikannya.Namun, dia perlu menerima ketentuan itu.

“Airil?” panggilan Danny menyedarkan Airil ke dunia realiti.

Danny mengkerlipkan matanya sambil membuat poker face. “Er, Danny…kau nak act cute ke kat sini?” tanya Airil.

Danny tersenyum sumbing. “Kau perasan eh? Jadi tak?”

Airil menggelengkan kepalanya.

“Oh, cakap ni…sebab banyak hal sebelum ni…jadi aku nak tanyalah kau sesuatu. Benda ni memang aku nak tanyalah kau dari dulu lagi tapi tak berpeluang nak tanya…apa nama sebenar kau Danny?”

Senyuman Danny mengendur. “Danny je. Nama sebenar aku Danny je, nama klon aku 00 atau 000.”

“Tak ada nama sebenar?”

“Tak…” jawab Danny.

Aiirl dapat merasakan tangan Danny menggeletar. Sama ada Danny takut dengan sesuatu atau dia cuba melepaskan rasa pilu di hatinya mengenai dirinya sendiri. Airil mengenggam erat tangan Danny.

Namun, apabila didapati caranya itu tidak berhasil menghentikan Danny daripada menggeletar, Airil merasakan yang air mata Danny jatuh ke tangannya.

Danny menangis? Fikir Airil. Apa aku nak buat ni?!

Airil tidak mahu menghentikan Danny daripada menangis. Kadangkala, seseorang perlu menangis dan inilah masa yang sesuai untuknya.

Tanpa sedar, pemuda itu perlahan-lahan memeluk Danny. Dia menggosok-gosok belakang Danny.

“I will be with you.”

“Aku dengan kau, Danny. Menangislah banyak mana pun, tapi aku ada di sisi kau. Aku takkan ke mana-mana.” lembut Airil menuturkan kata-kata itu.

Kedengaran tangisan Danny menjadi semakin kuat. “Minta maaf Danny…” ucap Airil. Dia berasa amat bersalah kerana bertanya Danny soalan itu.

“Tak…” Danny bersuara.

“Aku yang patut minta maaf, aku…aku rampas tempat Dania. Padahal, pa…patutnya dia…yang…yang ada dengan Airil. Aku…aku minta maaf sebab mungkin aku tak dapat bersama kau pada jangka masa yang lama…”

Airil terpempan seketika. Dia berhenti menggosok belakang Danny.

Dia lupa yang Danny merupakan klon, Airil juga lupa yang dia mempunyai tunang yang bernama Dania buat seketika kerana…

Kerana apa? Soal Airil pada dirinya.

“…masa ni Danny yang ada dengan saya, jadi sepatutnya saya hargai masa yang ada dengan Danny lebih lagi…”

Tangisan Danny terhenti. Airil hairan dia dapat meruba kau-aku kepada saya-awak.


“Jadi, Airil…awak sayang saya?” soal Danny.


------------------------------------------------

-Airil & Danny sweet time together-


Assalamualaikum wbt, bab 57 is here!

Alhamdulillah, TOV saya dapat baik jugak.

Hmm... next chapter, sabar menunggu ya sbb tak pasti bila lagi boleh update.
Terima kasih yg masih sokong & baca.

Thank you.
I love you.

May Allah bless you all.

CoklatLibra <3 520_1413

Wu er ling..


Rabu, 20 Januari 2016

Jurnal: Memori Seorang pelajar -1-

Assalamualaikum wbt,

20/1/2016 (Rabu)

Hari yg kelakar, dan hari yg penuh dgn kekesalan?

Why?

First thing that was funny today in class...

We needed to arrange our table in the 21th century style sbb kementerian cakap kena susun camtu tahun ni, so Afiq(bukan nama sebenar) suggested to our Physics teacher that he wanted to design our arrangement.

Well, the result was...my class table...kelakar betul. Macam dlm game. Tapi, lucky class kitorang tak ramai. 22 orang pelajar - 13 lelaki dan 9 perempuan.

Hari ni, nak dijadikan cerita - PSI (Pendidikan Syariah Islam). Ustaz suruh hantar latihan PSI, lepastu semua nak hantar kat saya...sbb saya penolong ketua kelas. Jadi, kerana malas nak gi hantar utk hari ini...huax3 jahatnye...

Saya cakap kt ketua kelas,

"Zul(bukan nama sebenar), pergi hantar pulak. Asyik aku je..."

Dia diam,

Pastu,

"Ok, marilah aku hantar."

Huax3

Best betul ada ketua kelas yg suka beri kerjasama ni. Senang kerja aku, cikgu dan dia.

Tapi, adalah sorang ni...buat lawak pulak..."Oh, senyumlah tu... senyum..senyum seindah senyuman..."

Eh, eh...sorang ni...bertuah si Din(bukan nama sebenar) pergi nyanyi pulak. Nak kena tumbuk? Senyumx2.


But, hari ni pun penuh kekesalan juga...

Nak tau kenapa?

Hari pertama dlm sejarah aku bersekolah selama lima tahun, pergi tandas sekejap dgn kawan,  Hajar(bukan nama sebenar) ingatkan cikgu nak lepas budak perempuan lambat skit, so...

pergi tandas, lepas pergi tu....

kena tinggal!

Merentas desa - kitorang ditinggalkan hari kedua latihan. Hahax3

Esok, pertandingan.

Good luck je lah ke kitorang!
Sebab diorang tukar route merentas desa utk hari yg kedua.

Ada org kata jalan ni lebih panjang!

Sakit kaki aku...nasiblah...

But this is the last year,
so gonna do my best to get number again.
Jiayou!
Man jadda wa jadda!(Siapa yg berusaha dia akan berjaya!)

                                                                                                           Sincerely,
                                                                                                           - 81149-


Rabu, 6 Januari 2016

Jurnal: Memori Seorang Pelajar

Assalamualaikum wbt,

Dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim.

Ini mungkin seperti sebuah jurnal atau mungkin tidak. Mungkin ia lebih kepada sebuah coretan. Luahan isi hati sendiri.

2016.

Tahun yang berharga dan bermakna namun mungkin tidak akan dapat dilupakan walaupun baru sahaja tahun ini hadir dalam hidup selama beberapa hari ini.

Melangkah masuk ke pintu pagar sekolah, mata ini menangkap pelajar-pelajar tingkatan satu yang baru sahaja masuk ke sekolah ini - menjadi warga di sini.

500 orang apply untuk masuk ke sekolah tercinta, namun dalam 500 orang yang apply dan menjawab peperiksaan kemasukan - 140 orang dipilih. 

Tahniah, pelajar tingkatan satu! Anda dipilih memasuki sekolah di mana pelajar bertuah dapat memasukinya. Mungkin ada yang masuk dengan paksaan ibu dan ayah, ada juga dengan keputusan sendiri.

Namun, sekiranya anda masuk dengan paksaan, cuba ikhlaskan hati untuk mencintai sekolah itu. Tak kenal maka tak cinta, adik-adikku sayang :)

Sebagai seorang pelajar paling 'tua' di sekolah ini, perlu hadir erti tanggungjawab.

Tapi, persoalannya...

Tanggungjawab itu...adakah? Diri setiap orang mungkin ada yang masih kekal dengan perangai lama, ada juga yang mungkin berubah ataupun ada yang tidak mahu melangkah ke alam tingkatan lima ini. 
Mereka masih tidak mahu merasai umur 17 tahun, kekal dengan 16 tahun.

Termasuk dalam kalangan itu?

Jawapannya ya, aku mungkin.

Berfikir dari sudut positif, umur mematangkan kita. Tapi, tidak bermakna dalam masa terdekat.

Hari kedua persekolahan...

Mungkin ada pelajar-pelajar generasi pertama PT3 yang mungkin 'cemburu' dengan pencapaian adik-adik generasi kedua. Yes, sebab generasi pertama merupakan 'kajian', dalam bahasa eloknya, satu percubaan kepada sistem baharu.

Mungkin ada yang rasa tidak adil dengan itu.

But, akurlah...hidup itu berubah...ada pasang surutnya.

Walaupun cemburu, first generation happy sebab second generation juga harungi zaman itu dengan bersusah-payah.

Anyway, syabas kepada the second! Welcome to form four life :)

PS: Pilih aliran yang sesuai, jangan menyesal di kemudian hari, adik-adikku sekalian.

Hari ketiga, hanya penuh dengan tugasan yang diberi - tak sudah. Hari yang mengantukkan, namun penuh dengan keinsafan. Buang perangai 'hantu pemalas' dalam diri jika ada. Rajin-rajinkan tangan buka buku.

PS: Novel tingkatan lima BM tahun ni, best! Bimasakti Menari. Untuk orang yang suka bintang-bintang, disarankan baca. Conform dah jatuh cinta dengan buku ni.

Akulah budak bertuah yang dah jatuh cinta dengan buku tu :)

Suka dengan nama bintang...nak-nak Alnilam. Cantik nama bintang tu, dengar je dah tahu macam permata.

Hari ke empat...

Orientasi tingkatan lima.

Pembentukan semula sahsiah.

Buang perangai tak elok.

Kembalikan azam belajar kembali.

Jadi lebih baik dari form five tahun lepas.

Hmm, can I? Can we?

Tapi, kalau dah kata "If Allah will" tu...

Maknanya kitorang dah berjanji dengan cikgulah.

Sebab bila dah sebut tu, kira berjanji kan? Kenalah usaha sungguh-sungguh. Jangan main cakap ikut sedap mulut je *muhasabah diri sikit- untuk saya & untuk orang lain*

                                                                                                    Sincerely, 6/1/16 Rabu
                                                                                                             - 81149-

PS: My sidekick gangs, welcome to school. Back to 2016. Let's all welcome form five life :)

       Dear HANA FC, 
       
       Dear friends from 5A,

       Dear friends from 5B,

       Dear friends from 5C.

        Dear friends from 5D.

       Lastly, dear my will-be-complete-memories-someday. dear friends from 5 Sc *Al-Bukhari*

        To those jokers, cracks and alls. Even though you all so schema sometime, me included.

        We're still those 'crazy pranksters' students at all.

         Study hard but in smart way. Study fun, don't get stress or else you're gloomy always.
        
         Smile, strive and do the best. Pray and recite your doa.

         Our time is now. 

     

-Jiwang betul aku malam ni- side note semata-mata


ILYV akan disambung dlm blog jika saya ada masa trluang lebih :)

Harap sabar menunggu.

Terima kasih sbb datang juga singgah ke blog ni dan yg trbaca coretan ini.

I love you all.

You give me your love through my writing with those comments.

I love you.

XOXO.

I appreciate you,

You appreciate me too.

Thanks, everybody :)


Sabtu, 12 Disember 2015

Novel: I Love You, Vampire! 56

Airil mengangkat kening. “Shaz merupakan vampire?”

“Dia pureblood vampire. Kelas S dan rank King.” jawab Isabella.

“Biar betul?!” Dannny dan Airil bertanya serentak. “Macam mana dia…”

Seolah-olah mengetahui apa yang bermain dalam fikiran Danny dan Airil, Isabella ketawa kecil. “Bertenang.” ujar Isabella kepada pasangan suami isteri di hadapannya.

“Shaz memang vampire pada mulanya. Dia memang vampire lagi.” ujar Isabella. Dia menekankan suaranya dengan lebih kuat pada perkataan vampire. Danny dan Airil mendengar dengan teliti, mereka tidak mahu menyampuk lagi.

“Ayah saya, Encik Razqi tahu identiti sebenar Shaz sebagai vampire. Shaz dapat ubah bau vampire dan warna mata serta dirinya macam manusia.  Jadi, semua fikir dia manusia sebab dia dah belajar tentang perangai manusia macam mana daripada Voltra. Mulanya, saya terkejut juga bila datuk cerita macam tu. Tapi, saya dah tahu sebab sebenar Shaz menyertai OOTPS dan berkahwin dengan saya daripada datuk.” terang Isabella panjang lebar. Dia meneguk jus oren yang berada di sebelahnya. Danny pula memenuhkan pinggannya dengan sosej yang terhidang di hadapan matanya. Dia masih lagi mendengar apa yang dikatakan oleh Isabella.

“Apa sebab sebenar Shaz?” soal Airil tidak sabar.

“Sebab dia menyertai OOTPS sebagai vampire killer dengan rupa manusia ialah Shaz lari dari Midnight Ancient. Dia tidak mahu mewarisi takhta kerana itu takhta Tuan Voltra diganti oleh ayah kamu, Airil.”. Airil mengangguk faham setelah Isabella menjawab soalannya. Sementara itu, Danny sibuk mengunyah sosej yang ‘disumbat’ di dalam mulutnya untuk kali kelima.

“Sebab dia berkahwin dengan saya kerana saya memang tunang dia dan patut kahwin dengan dia. Kamu tahu tentang anak yang sama wajah dengan nenek kami, Maria perlu kahwin dengan waris atau ahli keluarga vampire terdekat dengan Voltra, kan?”

Airil mengangguk. “Oh, macam tu rupanya. Patutlah…” komen Danny. Kini dia tahu  mengapa Airil merupakan tunang Dania. Airil yang mengetahui isi hati Danny hanya diam sahaja.

“Shaz patutnya ganti takhta Voltra begitu juga tempatnya sebagai ketua OOTTM.” gumam Isabella.

“Maknanya Shaz tu vampire generasi pertama?” tanya Danny. Isabella mengangguk.

“Wow…” wajah Danny berubah dengan rasa kagum terhadap Shaz.

“Tapi, sebab dia lari macam tu sahaja dia digelar fallen rank. Dia tak bertanggungjawab terhadap Midnight Ancient dan tugasnya. Saya tak salahkan Shaz, saya sedang mencari dia sekarang ni. Cuma, saya marah sebab dia rahsiakan siapa dia sebenarnya pada saya.”

“Kalau Shaz vampire generasi pertama…ayah Airil vampire generasi kedua ke?” soal Danny.

Airil dan Isabella serentak menggeleng kepala. “Ayah Airil raja Midnight Ancient sekarang, jadi…ayah dia ketua vampire generasi ketiga. Ketua vampire generasi kedua ialah Nuit Le Phantom.” jawab Isabella.

“Phantom?” Danny mengangkat kening.

“Kenapa?” tanya Airil. Danny menggeleng kepalanya. Dia pernah dengar nama itu, namun dia lupa di mana dia mendengar nama itu.

“Maaf, topik kita lari dari yang sepatutnya.” ujar Isabella. “Sejarah Maria Thoughts...kamu nak tahu?”

“Nak.” jawab Airil dan Danny.

“Maria Thoughts direka oleh Nur Maria. Pedang tu merupakan pedang terkuat yang direka untuk membunuh vampire. Sepatutnya, vampire tak boleh pegang alat bunuh vampire tetapi keturunan Maria dan Voltra istimewa dan sebab tu mereka boleh pegang alat bunuh vampire. Pedang tu sesuai dengan Shaz sebab darah vampire yang mengalir dalam badan dia. Itu je yang saya tahu.” Isabella mengakhiri ceritanya.

Danny dan Airil mengangguk tanda puas hati. “Terima kasih, Isabella.” ucap Airil dan Danny. Isabella mengangguk, dia gembira dpaat membantu Airil dan Danny.

******

“Jadi, pedang tu dengan Shaz?” soal Emmilia ketika Airil dan Danny kembali ke Exile Land. Danny dan Airil mengangguk.

“Kita perlu cari Shaz.” putus Qryxtas dan berpaling ke arah Lune. Lune menongkat dagu.

 “Kita perlu selamatkan Cursed Vampire.” kata Qyxtas dengan tegas.

“Ya. Kita perlu cari Shaz sekarang. Beritahu semua Cursed Vampire, kita perlu cari Shaz dengan segera. Cari informasi tentang dia. Airil dan Danny, masuk bilik bacaan dan cari apa yang ada berkaitan dengan Shaz. Emmilia, boleh ke kau masuk COUNCIL balik untuk cari maklumat tambahan? Kalau boleh masuk SS…SS mesti ada fail berkaitan dengan pewaris takhta yang hilang. Mereka tak dapat selesaikan lagi di mana dia.” Lune berdiri dan membuat keputusan. Matanya meliar memandang semua yang ada di dalam bilik itu.

“Kita akan jumpa dua minggu lagi di sini. Semua bersurai.” Lune mengarah. Mereka yang berada di dalam bilik mesyuarat mengangguk. Tidak perlu kata-kata tambahan, mereka perlu fokus pada objektif utama mereka. Apabila semuanya telah selesai, mereka akan tersenyum gembira. Airil memandang Lune dari jauh sebelum kakaknya hilang dari pandangan. Airil tersenyum, kali ini pasti kakaknya dapat kembali ke Midnight Ancient. Pasti. Airil gembira dengan harapan baru yang berada di mindanya, mungkin apabila dia memberitahu jeffry mengenai Lune, pasti Jeffry akan turut gembira mengenai kepulangan Lune nanti.

Sementara itu, Danny mengerutkan dahinya. Rasa pening dan sakit yang teramat di kepalanya kini.

“Danny, aku nak jumpa kau…” suara Dania bermain-main di telinganya.

============

Hmm...tak lama dah nak habis, perlu ucap selamat tinggal pada ILYV. Dah dua tahun lebih rasanya dengan novel ni, sedih pula nak tinggal.

Jadi, apa pendapat awk semua ttg bab ni? *do jawab dlm komen...curious sgt2 ni*

Terima kasih sebab baca, komen dan follow. Terima kasih sbb setia dgn novel ni.

PS:
 bab 57 dan 58 mungkin akan menyusul nanti, lusa kut agaknyalah...jgn marah kalau 
lambat ya. Please...terima kasih. Saya ada homework & tak siap lagi, nak2 Bio...Kimia sikit je lagi.

A/N: Maaf kalau ada typo dan grammar errors. Manusia tak lepas dari kesalahan.
  
Chow dulu, terima kasih dan assalamualaikum! Semoga hari anda baik...amin.


Novel: I Love You Vampire! 55

Maria Marina a.k.a Ursula tersenyum sinis ketika memandang wajah lelaki di hadapannya itu. Lelaki itu membalas senyumannya dengan pandangan mata yang agak tajam. “Macam mana rancangan kau, nak percepatkan lagi ke atau…?”

“Aku nak jumpa Danny, kunci penting pada semua ni. Begitu juga Dania.” pintas lelaki itu.
“Tak sabar betul kau ni Nuit Le Phantom, kau begitu suka jika Voltra jatuh?” soal Marina.

Phantom ketawa jahat. “Dan kau? Kau begitu bencikan vampire hingga sanggup tolong aku hancurkan datuk kau sendiri?”

Marina mengetap bibir. Sejujurnya, dia tidak dapat menjawab soalan itu. Dia belum lagi bertemu Voltra apatah lagi berbual dengannya. Jadi, dia tidak dapat menjawab soalan itu. Lagipun, Marina mengetahui kebenaran tentang keluarganya daripada Phantom dan Phantom yang mengajak Marina untuk membalas dendam agar impiannya untuk Voltra dan vampire sama-sama hancur.

“Berbalik pada perbincangan kita, kenapa kau nak Danny dan Dania?” soal Marina.

Phantom menjeling Dania yang sedang berbual dengan Jeffry di suatu sudut. “Danny dan Dania berkongsi fikiran, perasaan dan lain-lain lagi. Apa yang dirasai Danny akan dirasai oleh Dania. Tetapi, bagi Danny…kesakitan yang akan dialaminya akan dirasai sekiranya perasaan Dania terlalu mendalam. Tak kira rasa apa, benci, suka, sedih atau lain-lain lagi…”

Marina memandang Voltra tidak percaya. “Betul ke?” soal Marina. Phantom tersengih jahat.

“Ya. Aku vampire generasi kedua, aku tahu tentang tu dari bau darah dia.” jawab Phantom.

Marina berpaling ke arah Dania. “Sejauh mana dia boleh berinteraksi dengan Danny?”

“Tak ada batas. Lagipun, dari dia koma lagi dia dan Danny dapat berinteraksi pada masa-masa tertentu.”  balas Phantom mendatar.

Marina menjeling Phantom. “Kita boleh dapatkan Danny. Kau tahu macam manakan?”

Phantom mengangguk, “Gunakan fikiran dia, aku nak kita dapatkan Danny dalam masa terdekat sebab bila Isabella tahu kita guna anak dia, lebih senang juga untuk umpan fallen rank keluar dari persembunyiannya.”

“Viper tak akan keluar, Phantom. Dia pengecut.” balas Marina jengkel dengan nada sebal.

“Viper tu Isabella, kan?  Well, kita cuba dulu. Lagipun, aku lihat dia  banyak kali keluar dari istana sekarang ni. Dia dijumpai di Bandar Qravier, bertemu dengan Adam Harith dan dia mencari fallen rank.” gumam Phantom.

“Apa? Selama ni dia cari fallen rank je ke?” Marina mengangkat kening.

“Ada kemungkinan ya dan ada kemungkinan tak.” jawab Phantom bersahaja. “Oh ya…aku dah beritahu Voltra tentang kau dijumpai di Free Area.”

“Bagus. Rancangan kita akan berjalan lebih lancar, maknanya mereka dalam proses nak siasat identiti aku, kan?”

“Ya. Nak tangkap kau juga dalam misi mereka. Kau dah rosakkan keturunan vampire dengan adanya Cursed Vampire. Kemungkinan kau boleh dihukum bunuh oleh AoTP sebab kau dah kucar kacirkan hidup makhluk di Midnight Ancient. Tambahan pula, kau dah rosakkan seorang ahli sihir, kan? Kau faham risikonya?” soal Phantom.

Marina mengangguk. Itu merupakan tujuan tersembunyi Marina, selepas misinya selesai dia rela dibunuh sama ada oleh AoTP, SS, OOTTM atau COUCIL. Lagipun, Marina telah lama berharap untuk berehat selamanya. Dia tidak kisah lagi mengenai dirinya. Namun, jauh di sudut hati Marina, dia sangat merindui sebahagian dari dirinya yang lama. Tetapi, dia tidak boleh berpaling lagi walaupun sekarang ini dia sangat menghargai kehadiran Dania di sisinya. Masa akan terus berjalan dan tidak akan berpatah lagi.

******

Isabella kembali ke istana dengan wajah yang sugul. Dia disambut oleh Airil dan Danny yang tersenyum ceria kepadanya di dewan makan istana. Perangai Danny dan Airil membuatkan Isabella pelik.

“Kamu nak apa?” soal Isabella. Dia meneguk jus oren yang berada di sisinya. Airil dan Danny memandang satu sama lain. Berkira-kira dalam hati siapa yang perlu memulakan percakapan dahulu. Mereka berdua gementar untuk berterus terang dengan Isabella kerana bimbang Isabella akan bersikap seperti Sharmia dahulu.

“Kami…” Airil menjeling Danny. Danny menggigit bibir. Airil menyepak kaki Danny perlahan di bawah meja. Dia memalingkan mukanya ke arah Isabella, mendesak Danny untuk bertanya tentang Maria Thoughts kepada Isabella.

“Kami…ka…kami…” Danny tergagap. Ish, apa kena dengan aku ni?

Isabella masih lagi mengekalkan wajahnya tanpa perasaan, namun dia rasa geli hati dengan perbuatan Danny dan Airil yang berada bertentangan dengan di meja makan. Isabella duduk di hujung meja manakala Danny di sebelah kanan dan Airil di sebelah kiri.

“Kami nak tanya tentang Maria Thoughts.” Danny bercakap dengan pantas namun masih kedengaran jelas di telinga Isabella.

“Maria Thoughts?” wajah Isabella berubah. Danny dan Airil memandang satu sama lain. 

Mereka berdua risau sekiranya Isabella dihantui oleh masa silam lamanya dan bersikap seperti Sharmia. Tetapi, pada masa yang sama, wajah Isabella kelihatan sedih sekarang ini.

“Maafkan kami…” Airil bersuara bagi pihaknya dan Danny.

Isabella mengelenggkan kepalanya. Dia tersenyum kepada Danny dan Airil. “Sudah lama tak dengar nama pedang tu.” Isabella menghela nafas berat. Dia kelihatan mahu menangis sekarang ini membuatkan Danny dan Airil terdiam. Mereka tidak berani bersuara. “Pedang tu…dia amat sayang pedang tu.”

Tanpa sedar, Danny tiba-tiba bersuara. “Dia tu Shaz ke?”

Isabella melihat Danny. Danny menundukkan wajahnya. “Maaf.”

“Tidak perlu minta maaf, Danny. Itu masa silam saya, nak tak nak saya akan teringat juga tentang tu.” balas Isabella. “Apa yang kamu berdua nak tahu tentang Maria Thoughts?”

Danny mengangkat wajahnya, dia memandang Airil dan mereka berdua berpaling ke arah Isabella dengan senyuman yang lebar. “Kami nak tahu di mana Maria Thoughts berada. Kalau boleh, sejarahnya juga.” jawab Airil.

“Buat masa sekarang ni, saya tak tahu Maria Thoughts berada di mana. Pedang tu hilang sewaktu tragedi banjir darah. Tapi, besar kemungkinan pedang tu masih lagi dipegang oleh Shaz.”

“Shaz masih hidup?” tanya Danny.

“Mulanya, saya ingat dia dah mati. Dia mungkin dahjadi vampire, itu yang saya fikir sebab mayatnya tak dijumpai langsung.” jawab Isabella. “Tak ada kesan langsung.”


Danny mengangguk. Airil hanya mendengar. “Tetapi…selepas jumpa datuk saya, saya dapat tahu Shaz tu sebenarnya bukan manusia, dia merupakan vampire. Tapi, bukan calang-calang vampire.”. Kali ini, Airil dan Danny sama-sama terkejut besar.

=========

Assalamualaikum wbt. Apa khabar semua, sihat? saya sihat, alhamdulillah. Maaf untuk update yg lambat. Macam mana dgn cuti semua pembaca? OK ke Ko?

Seperti biasa, terima kasih sbb baca cerita ni. terima kasih sbb follow dan komen serta masih setia dgn ILYV. Utk komen Aiman Hakim, kat bab 54..saya mmg akan habiskan ILYV dulu. Yg sequel tu pun sebenarnya rancang lepas habis yg ni dah. 

Semua, saya nak minta maaf kalau ada salah dan silap serta untuk novel Kau Yang Aku Cari saya nak delete semula sbb saya nak baiki balik bab 1 kalau boleh. Utk novel fanfic baru, No Matter Where You Are, entah kenapa sengal sgt nak post kt sini...huax3. Mungkin dah trpengaruh dgn EXO kut.

Kalau sepupu2 plus adik saya baca mesti trgelak kut diorang, sbb saya  ni peminat anime. Tetiba pula boleh dipengaruhi EXO. Jgn terasa ye KPOP fans, saya baru kenal KPOP dan yg paling saya kenal sbb lagu EXOlah kut. Hahaha. Saya tak rancang nak kenal yg lain dah...kalau kenal tu pun mungkin sbb adik saya.

PS: Saya nak habiskan novel ILYV sebelum sekolah buka. That time, I will be busier.